De slag om kwalificatie voor de Champions League

In een aantal competities in Europa zijn de nationale kampioenen al bekend. Chelsea, Bayern München, Juventus en PSV hebben de eerste plaats definitief in handen in hun competities en zijn daarmee de eerste deelnemers aan de Champions League van volgend seizoen. In een aantal andere Europese competities is er echter nog genoeg te winnen en zijn de kaarten nog lang niet geschud. Olympique Lyon is nog steeds in een felle strijd gewikkeld met PSG voor de eerste plaats in Frankrijk, terwijl we in Spanje een spannende titelrace zien tussen Real Madrid en Barca. Ongeacht de uiteindelijke resultaten in Frankrijk en Spanje, kwalificeren al deze teams zich automatisch voor Europa.

Kwalificatieregels Champions League
In heel Europa dromen alle teams over deelname aan de zeer winstgevende en prestigieuze Champions League, maar de route naar kwalificatie is geen gemakkelijke. Volgens de UEFA-reglementen kwalificeren de top 3 van Engeland, Spanje en Duitsland zich automatisch. Daarnaast is er nog een vierde plek voor het team dat het seizoen als vierde eindigt; dit team heeft een kans om zich te kwalificeren via een play-off wedstrijd. In Italië en Frankrijk kwalificeren de bovenste twee teams in de competities zich automatisch, terwijl de derde plaatsen de play-off posities zijn.

Stand van zaken
In de Premier League strijden Arsenal, Manchester United en Manchester City om de begeerde twee plaatsen voor rechtstreekse kwalificatie. Een van deze teams zal echter als vierde eindigen en de play offs moeten spelen.

In de Bundesliga lijkt Wolfsburg de beste kaarten in handen te hebben om zich samen met Bayern te kwalificeren, zodat Borussia Mönchengladbach en Bayer Leverkusen om de resterende plek voor rechtstreekse kwalificatie strijden.

In Spanje ligt alles nog open. Atletico gaat proberen om hun 3e plaats vast te houden, terwijl Valencia en Sevilla het uitvechten om de vierde plaats. Een van deze teams kan Atletico echter nog voorbijgaan, dus de komende wedstrijden zijn van cruciaal belang.

Ook in Italië is het een spannende race. Dit jaar beconcurreren Lazio Roma, AS Roma en Napoli elkaar voor de resterende twee plaatsen.

In Frankrijk is de strijd om deelname aan de Champions League nog onbeslist. Zowel PSG als Lyon kwalificeren zich automatisch, maar de derde plek ligt nog voor het oprapen. AS Monaco en St. Etienne zijn de kanshebbers voor de play-off plek.

Met het einde van seizoen 2014/2015 in zicht is er dus nog genoeg spanning te beleven op de velden.

 

Author: Redactie

Share This Post On